dimecres, 29 de juny del 2011

Coca de sant Joan

Sabia que tard o d'hora arribaria aquest dia; però mai m'hagués imaginat que seria tan aviat! Quan vaig començar a mirar-me blocs de cuina i a pensar aquest em vaig proposar fer un bloc íntegrament de preparacions amb xocolata. Trobava que faltava això: n'hi havia que majoritàriament feien receptes de dolços, però sempre alguna salada. Tot i que tenia aquesta intenció, interiorment sabia que un dia o altre em cansaria de la xocolata (o jo o els meus estimats conillets d'índies (amics i familiars)) i cauria en la temptació de preparar i penjar alguna recepta sense l'ingredient estrella del bloc. Per això vaig idear una secció que englobaria tots aquells dolços, pastissos i altres preparacions que podien servir "per acompanyar amb una bona rajola de xocolata". Pensava guardar-me aquest as a la màniga durant més temps, però l'altre dia no me'n vaig poder estar: calia preparar una coca de sant Joan! I crec que, en aquest cas, es pot fer un petit parèntesi i deixar de banda el nom i la línia habitual del bloc per deixar espai a un postre tan tradicional i nostrat.

Així doncs, avui us presento la coca de fruites confitades que vam fer la meva mare i jo per sant Joan (tot i que vaig tan tard que podria colar com la de sant Pere!). Va tenir molt èxit i, tot i que suposo que és lleig que ho digui, a mi em va semblar més bona i tot que algunes de les de pastisseria! (encara que segurament l'orgull d'haver-ho fet jo hi va ajudar molt). Era esponjosa i no massa dolça (i per tant, amb les fuites quedava d'allò més bé) tot i que la base va quedar una mica poc feta pel meu gust i això feia que potser fos una mica farinosa. No obstant, sense cap mena de dubte, la repetirem l'any que ve; de fet, ja tinc alguns encàrregs!

La recepta ens la va passar una companya del curs de cuina de xocolata, que em sembla que la va aprendre als tallers que fan a la botiga Gadgets & Cuina de Barcelona. És una mica pesada perquè cal treballar la massa una bona estona (i costa!) i després necessita dues fermentacions a temperatures molt exactes, però un dia és un dia i realment val la pena!

I amb aquesta coca arriba una altra novetat per a mi: després de molt mirar-m'ho i remirar-m'ho m'he decidit a participar en una d'aquestes webs que proposen receptes, quina emoció! Ahir vaig veure que a Memòries d'una cuinera proposaven fer coca de sant Joan, però fins avui no he tingut les fotos i no he pogut penjar-la. Vaig tard, doncs, com sempre! Espero que no sigui cap problema... Així doncs, em sembla que he de dir que aquesta és la meva proposta de coca de sant Joan per a participar al repte de juny de Memòries d'una cuinera.


COCA DE SANT JOAN

Ingredients:
  • 500 grams de farina de força
  • 220 grams de llet
  • 100 grams de sucre
  • 1 ou
  • 60 grams de mantega
  • 80 grams de llevat de forner
  • 7 grams de sal
  • la ratlladura d'una llimona
  • pinyons, fruites confitades, un rovell d'ou i sucre per decorar

Preparació:

Desfeu el llevat en la llet, remenant-lo. a continuació afegiu-hi la resta d'ingredients: primer la farina, després l'ou, el sucre, la sal, la mantega i finalment la ratlladura de llimona. Ammasseu-ho durant uns 15 minuts; podeu ajudar-vos de màquines o fer-ho manualment (una bona manera de fer exercici estalviant-se el gimnàs), treballant-ho amb la palma de la mà tot doblegant-ho fins que la massa quedi elàstica i no s'enganxi (uns 20 minuts com a mínim).
Tapeu el bol amb paper film i deixeu-ho descansar uns 15-20 minuts perquè fagi la primera fermentació. Un cop passada aquesta estona, estireu la massa donant-li la forma de coca ja sobre la plata amb la qual l'enfornareu (o un silpad o un paper de forn). Tapeu-ho amb un drap i deixeu-lo fermentar per segona vegada, fins que dobli el volum. Aquesta segona fermentació ha de ser d'uns 45-60 minuts com a mínim i la temperatura hauria d'estar entre els 31 i els 35 ºC (amb el forn preescalfat i apagat s'aconsegueix!).
Després d'aquest temps podeu decorar la coca (mentre el forn es preescalfa a 230ºC), pintant-la amb el rovell deixatat amb aigua, les fruites confitades i els pinyons i espolssant-hi sucre per sobre. Si la voleu fer de crema, també és el moment de posar-la-hi.
Enforneu-la durant 10 minuts i en treure-la deixeu-la refredar sobre una reixeta.

Bon profit!

3 comentaris:

  1. Hola!!! que bones són les coques fetes a casa!!! no pateixis que tot i acabar-se ahir la data per deixar la recepta la teva també entrará!!! ;) cap problema! el proper dia 1 publicarem el resum de totes les receptes rebudes! petonets i benvinguda al món blocaire!!!

    ResponElimina
  2. Que bé que t'estrenis al món dels reptes amb el memòries!
    I tant que la publicarem, hi ha una data però tampoc som molt estrictes...
    Ja veig que feina en vas tenir però si tens encàrrecs està molt i molt bé.
    Petons i moltíssimes gràcies per participar al memòries.

    ResponElimina
  3. moltes gràcies pels vostres comentaris i per la benvinguda! La veritat és que ja feia temps que em mirava el bloc i em moria de ganes d'estrenar-me :) estaré pendent del resum, quina il·lusió!
    petons! i gràcies, la pròxima vegada miraré d'eviar la recepta amb més temps! ;)

    ResponElimina