dimecres, 28 de març del 2012

Cóc ràpid de cacau i poma

Amb aquesta recepta obro una nova secció. Fa un any, vaig menjar un cóc o pa de pessic boníssim per allà les terres de l'Ebre i m'he proposat trobar la recepta del pa de pessic perfecte, o, almenys, una que s'assembli a aquell que vaig tastar: esponjós, dolç fins a un cert punt, ben inflat... i que no pots parar de menjar!


L'altre dia buscava una recepta per fer un pastís senzill i ràpid i que pugés força, perquè n'havia de menjar un munt de gent i se'm va acudir que un pa de pessic seria ideal. Tot buscant, vaig trobar, al llibre de la Carme Ruscalleda Cuinar per ser feliç –novetat d'aquests reis a la biblioteca de casa– un “Cóc ràpid (multi-recursos)” que, a primera vista, semblava ajustar-se perfectament al que jo volia. No obstant, un cop em vaig mirar més a fons la recepta, em vaig adonar d'un detall: no portava ni mantega ni oli! (ni res per l'estil). Això sí que em va picar la curiositat... un pastís sense greix? Estava convençuda que algun tipus de greix (vegetal o animal) era un dels elements necessaris per a l'elaboració de tot pastís. De manera que vaig fer-lo, i avui us en presento el resultat.

La veritat és que ràpid i senzill, ho és; ara bé, estrany i curiós, també! El pa de pessic ha quedat una mica eixut, però suposo que el fet que hi afegís cacau hi ha tingut força a veure (però havia de buscar una excusa per penjar-lo), i també perquè sospito que el vaig deixar massa temps al forn. El gruix del pastís, que va pujar, però tampoc excessivament, és com una esponja, ple de porus; en canvi, la part superior, suposo que per la humitat de les pomes, ha quedat més crua i tova, amb el recobriment cruixent de la crosta de sucre. La veritat és que no és gran cosa, el gust està bé (a veure, no deixa de ser un pastís i, per tant, és difícil que sigui dolent, tot i que pel meu gust ha quedat una mica massa dolç), perquè, com ja he dit, es tracta d'un pa de pessic una mica estrany (no sé ni si es podria considerar pa de pessic), però continuaré fent proves fins que aconsegueixi quedar-ne convençuda!



CÓC RÀPID DE CACAU I POMA

Ingredients:

  • 4 ous
  • el mateix pes de sucre (entre 200 i 250 grams aproximadament, depenent dels ous)
  • la meitat del seu pes de farina
  • 20 grams de llevat Royal (a la recepta original són 10)
  • una cullerada sopera de cacau en pols
  • una mica més de sucre i poma tallada a làmines per decorar (jo vaig utilitzar poma, però a la recepta original es proposen tot tipus de combinacions amb fruita fresca, seca i bessons... això ho deixo a la imaginació de cadascú!)


Preparació:

Preescalfeu el forn a 180ºC i recobriu un motlle amb paper de forn untat amb una mica de mantega.
Per una banda, mescleu la farina amb el llevat i el cacau; per altra, bateu fortament els ous en un bol juntament amb el sucre fins que es formi una mica d'espuma. A continuació, afegiu-hi la primera mescla dels ingredients secs poc a poc, tot tamissant-la. Aboqueu la massa al motlle i decoreu-ho amb les làmines de poma. Finalment, espolseu-hi una mica de sucre per sobre (la quantitat va a gustos) i enforneu-ho durant uns 20-25 minuts.

Bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada